Strafrecht

Ondernemers zullen allemaal denken: met strafrecht heb ik niets te maken. En gelukkig is dat ook in heel veel gevallen zo. Maar heel soms ligt dat anders en komt het strafrecht opeens heel dicht bij.

Want wat als u tot de ontdekking komt dat er binnen uw bedrijf dingen gebeuren waar u geen zicht op heeft en niet van heeft geweten? Gerommel met betalingen? Gerommel met toeleveranciers of afnemers waardoor de fiscus blijkt te zijn benadeeld? U heeft daar nooit van geweten: maar toch kan de aandacht ook op u als ondernemer worden gericht. Want: had u niet moeten weten of vermoeden? Hoe ziet in dat verband de interne organisatie er uit? Wie moet aan wie rapporteren? Had u eigenlijk niet moeten weten en dus moeten voorkomen? Voordat je het weet schurk je tegen het strafrecht aan.

Strafrecht omtrent regelgeving

Maar het strafrecht kan ook om de hoek komen als het om vaak complexe (Europese) regelgeving binnen het milieurecht gaat. Wanneer is iets een afvalstof? Aan welke vereisten moet ik voldoen om afval op te mogen slaan of af te mogen voeren? Welke vergunningen moet ik hebben? En wat moet ik doen als er opeens een team aan inspecteurs voor de deur staat die toegang tot de administratie vorderen? Moet ik dat toestaan? Kan ik dat weigeren? Wat zijn de consequenties? En hoe zit dat met de fiscus? Wanneer wordt controle door de fiscus opeens opsporing? En wat betekent dat voor mijn rechten als ondernemer?

Of wat dacht u van één de grootste angsten van ondernemers: een ernstig bedrijfsongeval? Het horrorscenario dat een werknemer wordt verwond door een machine? Of van een steiger valt? Of in de bedrijfswagen een ongeval krijgt? Voldoet u aan de veiligheidsvoorschriften die voor uw branche gelden? Wat mag wel en niet van u als ondernemer worden verwacht als het gaat om de veiligheid op de werkvloer? Wanneer bent u als ondernemer wellicht ook strafrechtelijk aansprakelijk omdat u in de ogen van de inspectie nalatig bent geweest?

Strafrecht is ook voor ondernemers soms dichterbij dan wordt gedacht. Mocht het op uw pad komen, wacht dan niet te lang met het inschakelen van een expert en neem contact op met mr. Henk Voors.