Een lot uit de loterij?

07-01-2016
Een lot uit de loterij?

De Staatsloterij oudejaarstrekking

Ieder jaar is het zover: de Staatsloterij oudejaarstrekking. Een dag later valt de Postcode Kanjer. Deze Kanjer viel dit jaar dus op 1 januari 2016.

De Postcode Kanjer bestaat uit een totaalbedrag dat wordt verdeeld over het aantal loten dat meedoet op een bepaalde postcode en in een bepaalde wijk. Het ‘vallen’ van zo’n prijs op een bepaald lot levert soms wel eens bijzondere situaties op.

Zo viel er vorig jaar ruim 2 miljoen euro op een lot van een vrouw die in echtscheiding lag. Van wie is dan de prijs: moest ze dit delen met haar toekomstige ex-man? De man greep zijn kans en claimde in de lopende echtscheidingsprocedure aanspraak te maken op de helft van de prijs. Hoewel de echtscheiding in juni 2015 was uitgesproken, was er nog geen uitsluitsel over de verdeling van de huwelijksgemeenschap. De prijs viel dus vóórdat de echtscheiding officieel was uitgesproken. Viel de Postcode Kanjer nu in de gemeenschap van goederen en kon de vrouw nu delen?

De rechtbank oordeelde in deze kwestie vlak voor de kerstdagen, 23 december 2015 (klik hier voor vindplaats) als volgt.

De datum van de indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding is leidend als peildatum voor de omvang van de huwelijksgemeenschap. Dit verzoek was ingediend op 20 oktober 2014. De Postcode Kanjer van € 2.109.655,= viel in januari 2015 op een lot dat op naam van de vrouw stond, en zodoende ná de peildatum.

De rechtbank oordeelde dat de prijs niet tot de huwelijksgemeenschap behoort en dat de rechtbank deze prijs buiten de verdeling houdt. De poging van de man om via de voorheen gezamenlijke betaalde deelnamekosten voor de Postcodeloterij nog aanspraak te maken op de Postcode Kanjer, hield ook geen stand. De man en de vrouw leefden al geruime tijd gescheiden van elkaar. De vrouw was in één klap miljonair en de man diende zich op andere wijze rijk te prijzen.

Wat de man overigens wél had ‘gewonnen’ was dat de vrouw in de procedure haar verzoek aan de man tot betaling van partneralimentatie had ingetrokken.

mr. Lisa Pieters

Heeft u vragen over wat er wel of niet binnen de huwelijksgemeenschap valt? Neemt u dan rechtsstreeks contact op met mr. Beeker of mr. Pierik of door middel van onderstaand contactformulier.