Bericht voor gescheiden ouders die op reis gaan met de kids!

14-02-2017
Bericht voor gescheiden ouders die op reis gaan met de kids!

Op zich maakt het niet uit of je nu getrouwd bent of gescheiden; wanneer je alleen met je kind/kinderen naar het buitenland reist zonder dat de andere gezaghebbende ouder meereist, dan heb je toestemming nodig van die andere ouder voor de reis en dien je een getekend toestemmingsformulier bij je te hebben.

Om de één of andere reden is het vrij onbekend bij mensen dat ze een toestemmingsformulier bij zich moeten hebben. Kennelijk besteedt de overheid hier niet zo veel promotiebudget aan. Maar u wilt niet die ouder zijn die op Schiphol staat en klaar is voor vertrek naar Ibiza of een lekker zonnig Grieks eiland en dan blijken er problemen te zijn omdat u niet kunt aantonen dat de andere ouder toestemming geeft voor uw reis.

Maar het is natuurlijk niet alleen Schiphol waar uw papieren gecontroleerd worden: wanneer u op wintersport gaat naar Zwitserland passeert u nog een ouderwetse grenscontrole. Of wat dacht u van met de boot naar Engeland gaan?

Neem dan ook altijd het toestemmingsformulier mee zodra u als gescheiden ouder op reis gaat met de kinderen.

Het vergt wel enige voorbereiding van de gescheiden ouder die met de kinderen op reis gaat. U moet het formulier natuurlijk op tijd aan de andere ouder geven en vragen om deze te ondertekenen (er moeten bovendien ook kopieën mee van identiteitsbewijzen en tevens uw echtscheidingspapieren). Wel handig is dat de andere ouder dan gelijk weet op welk vakantie-adres u te bereiken bent en dus weet waar de kinderen precies zullen zijn. Daar heeft de ouder die thuis blijft recht op.

Ga dus als gescheiden ouder goed voorbereid op reis en download het toestemmingsformulier (in het Engels in ieder geval en eventueel ook in het Nederlands) op de website van de marechaussee (zie onderstaande link). Fijne vakantie!!

Heeft u vragen als gescheiden ouder, neem dan contact op met onze familierecht-advocaten:

M.E. (Maartje) Beeker

T.H.I.M. (Thim) Pierik

L.B. (Lisette) Plantema-Volkers

 

Link naar het toestemmingsformulier: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland